Peste jumătate dintre stomatologii sălăjeni refuză să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate

 

Sub 50 la sută dintre medicii stomatologi sălăjeni şi-au exprimat intenţia de a semna contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Aceştia susţin că finanţarea asistenţei stomatologice este una derizorie în raport cu cheltuielile şi costurile materialelor. „S-a stabilit o medie de 2.000 lei, lunar, pentru un cabinet, însă această sumă nu acoperă mai mult de 15-20 la sută din cheltuielile necesare întreţinerii unui cabinet şi a materialelor pentru tratamentele stomatologice. Plus că mai există o serie de taxe pe care medicul stomatolog trebuie să le achite. De pildă, pentru a intra în relaţie contractuală cu Casa, cabinetul trebuie evaluat, iar valoarea taxei a rămas la acelaşi nivel, respectiv de 1.000 de lei. Plus că birocraţia este una excesivă”, a explicat Corin Penciuc, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Sălaj.
Potrivit acestuia, în aceste condiţii, doar sub 50 la sută dintre stomatologii din judeţ s-ar putea să încheie contracte cu Casa. „Aproximativ 40-50 la sută şi-au exprimat intenţia de a încheia contracte. Pentru cabinetele din mediul urban nu este rentabil. Cu toate că pentru cele din rural sumele decontate sunt cu 50 la sută mai mari în Sălaj funcţionează doar 15 astfel de cabinete, însă nu prea au acoperire a serviciilor. Per total sumele ce urmează să fie decontate sunt foarte mici, însă potrivit noul contract tarifarea serviciilor este una corectă”, a mai spus Penciuc, adăugând faptul că, din păcate, puţini vor avea acces la serviciile stomatologice. „Mă refer, în special, la copii şi persoanele vârstnice, categorii care beneficiază de gratuitate”, a concluzionat medicul sălăjean.
Finanţarea asistenţei stomatologice a fost sistată în luna aprilie a anului precedent. În Sălaj, la momentul respectiv, doar o treime din medicii stomatologi avea încheiate contracte. “Aproximativ 29 de stomatologi erau în relaţii contractuale cu Casa, din care, au renunţat, pe parcurs, la contract şase-şapte medici. Suma decontată lunar era foarte mică, în condiţiile în care nu acoperea cheltuielile contractului pe care medicii îl încheiau”, a menţionat preşedintele Colegiului Stomatologilor din Sălaj.

Anual, o consultaţie gratuită la dentist
Executivul a aprobat prin Hotărâre de Guvern, pachetul de servicii medicale de bază şi cel minimal, precum şi Contractul-cadru, prin care sunt reglementate condiţiile acordării de asistenţă medicală pentru asiguraţi, în perioada 2014-2015. Serviciile de medicină dentară prevăzute în pachetul de bază pot fi efectuate de oricare dintre medicii dentişti, cu excepţia reparaţiei aparatului ortodontic, care se acordă numai de medicii de specialitate în ortodontie şi ortopedie dento-facială.
Totodată, asiguraţii vor beneficia anual de o consultaţie gratuită la medicul dentist, care include modelul de studiu, controlul oncologic şi igienizarea.
În plus, prin pachetul de servicii medicale de bază, asiguraţii vor beneficia anual de o consultaţie gratuită la medicul dentist, care include modelul de studiu, controlul oncologic şi igienizarea. Astfel, în pachetul minimal se regăseşte: pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale cu anestezie prin infiltraţie, tratamentul afecţiunilor parodontiului cu anestezie prin infiltraţie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, în situaţia în care se efectuează în aceeaşi şedinţă în care a fost extras dintele respectiv nu este decontat de Casă. De asemenea, au mai incluse şi servicii precum: decapuşonarea la copii, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulară, reperaţie-rebazare proteza – se acordă o dată pe an şi reparaţie aparat ortodontic, acordat doar de medicii de specialitate în ortodonţie.
Printre serviciile incluse în pachetul de bază se numără: consultaţie, ce include modelul de studiu, control oncologic şi igienizare, acordată la un interval de 12 luni pentru un asigurat, tratamentul cariei simple, tratamentul gangrenei pulpare, extracţia la dinţii temporari cu anestezie prin infiltraţie, element acrilic copii până la 18 ani, reconstituire coroană radiculară copii până la 18 ani sau sigilare/dinte – procedură decontată la doi ani.

 

2 Thoughts to “Peste jumătate dintre stomatologii sălăjeni refuză să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate”

  1. Anonim

    mai bine sa lucreze fara factura, fara chitanta, la ce atata bataie de cap..,cine -i verifica clientii de la fisc ,politie , directia teritoriala de munca….haaaaaaaaaa

  2. Anonim

    Durerea de dinti face bani buni pentru dintari.Cand te doare un dinte sau masea dai banu si atunci dintaru de ce sa nu castige fara contract si-ti cere cat vrea!Si nu taie nici chitanta.

Leave a Comment